Dürüstlük kuralı hangi durumlarda uygulanır?
Öncelikle, hangi “özel yasal hükmün” davaya uygulanabileceğinin incelenmesi gerekir. Bu hükmün uygulanması, “çıkar dengesi” ve “adalet duygusu” ile çelişen tatmin edici olmayan bir sonuca yol açarsa, bu sonucu düzeltmek için bu istisnai durumda “dürüstlük kuralı” uygulanmalıdır.
Hakkın kötüye kullanılması resen dikkate alınır mı?
Başka bir deyişle, bu yasak şöyledir: “Hukuk sistemi, bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını korumaz.” İfadesinden de anlaşılacağı üzere, bu zorlayıcı bir nedendir. Başka bir deyişle, taraflar başka türlü karar veremezler. Karşıt görüş, yargıç tarafından kendiliğinden dikkate alınacaktır.
Dürüstlük kuralına aykırılık nedir?
En geniş anlamıyla, bir hakkın, o hakkı veren hükmün amacına aykırı ve hukuk sisteminin izin vermeyeceği biçimde kullanılması hakkın kötüye kullanılmasıdır.
İyi niyet resen dikkate alınır mı?
Taraflarca bu husus ileri sürülmemiş olsa bile, kişinin iyi niyetli olduğu ve bu nedenle kanunun koruması altında olduğu varsayılırsa veya dosyaya sunulan bilgi ve belgelerden kişinin iyi niyetli olmadığı anlaşılırsa, bu durum mahkemece re’sen dikkate alınmalıdır.
Dürüstlük kuralı emredici mi?
Dürüstlük ilkesinin emredici bir kural olduğunu ve hâkim tarafından resen dikkate alındığını belirtmek gerekir4. Hukukumuzda TMK md.
Dürüstlük kavramını açıklar mısın?
Dürüstlük, T.D.K. sözlüğünde “hakikat” olarak, diğer sözlüklerde ise “özle bir olmak”, “şeyleri olduğu gibi yansıtmak”, “gerçeği saklamamak”, “bildiğinden, inandığından ve olduğundan başka türlü görünmeye veya göstermeye çalışmamak” olarak tanımlanmaktadır. Eski Türkçedeki karşılığı samimiyettir.
Dürüstlük ilkesi ne demek?
Dürüstlük Kuralları, toplumda geçerli olan ahlak, güven ve dürüstlük değerlerine dayalı, dürüst, şerefli ve akıllı insanların davranışlarından doğan, her bireyin kendi belirlediği kurallar bütünüdür.
Hakkın geç kullanılması dürüstlük kuralına aykırı mıdır?
Hukukun kötüye kullanılması yasağı, dürüstlük ilkelerine aykırı davranışların bir yaptırımı olarak yasada yer almaktadır.
Hak düşürücü süre re sen dikkate alınır mı?
Bir sürenin bile geçmesi haklı feshi imkânsız kılar. Zamanaşımı süresinin niteliği gereği, taraflar bunu ileri sürmese bile, hâkim bunu resen dikkate almak zorundadır.
Dürüst davranma nedir hukuk?
Dürüst davranmak, bireylerin birbirlerine duydukları güvenle tutarlı bir şekilde dürüstlük ve doğrulukla hareket etmeleri anlamına gelir. Dürüstlük emri, yasal bir kişinin haklarını kullanırken veya bir borçlunun borçlarını öderken “dürüst, samimi ve makul” olması gerektiğini belirtir.
Sübjektif iyi niyet nedir?
Objektif iyi niyet, hakların kullanılmasında ve borçların yerine getirilmesinde dürüstçe hareket edilmesi anlamına gelirken, sübjektif iyi niyet, bir hakkın kazanılmasında veya daha genel olarak hukuki bir sonucun ortaya çıkmasında herhangi bir engelin varlığını bilmemek anlamına gelir.
Hüsnüniyet ne demek hukuk?
ANAYASA HUKUKU. Sübjektif iyi niyet: Bir kimsenin, bir hakkın kazanılmasına engel olan bir şeyin varlığı veya kazanılması için gerekli bir unsurun yokluğu hakkında mazur görülebilir cehaleti veya yanlış bilgisi olmasıdır.
Dürüstlük kuralı nerelerde uygulanır?
Dürüstlük kuralları, hem hakların kullanılmasına hem de borçların ödenmesine uygulanan kurallardır. Dürüstlük kuralları, sözleşmesel ve yasal hakların kullanılmasına ve borçların ödenmesine uygulanır.
Taşınmazın çapa bağlanması ne demek?
Bu kural, yapı sahibinin edindiği malın başkasına ait olduğunu bilmemesi veya gerekli özeni göstermesine rağmen bunu bilemeyecek durumda olması veya yapıyı inşa etmek için haklı bir sebebinin bulunması anlamına gelir.
Hakların kazanılmasında geçerli olan ana ilke nedir?
Hakların edinilmesi ve kullanılması iyi niyete dayanmalıdır. Türk Medeni Kanunu iki ayrı iyi niyet kuralı içerir. Niyet, günümüz tabiriyle dürüstlük kuralı; 3. maddedeki iyi niyet, hakların edinilmesiyle ilgili olan öznel iyi niyettir.
Hakların kazanılmasında dürüstlük kuralı uygulanır mı?
Dürüstlük kuralı, bir kişinin haklarını kullanırken ve görevlerini yerine getirirken toplumun genel ahlaki ve etik değerlerine uygun olarak yasal olarak hareket etmesi gerektiğini belirtir. Bu kural, hakların edinilmesi sürecinde de önemli bir rol oynar.
Dürüstlük ilkesi ne demek?
Dürüstlük Kuralları, toplumda geçerli olan ahlak, güven ve dürüstlük değerlerine dayalı, dürüst, şerefli ve akıllı insanların davranışlarından doğan, her bireyin kendi belirlediği kurallar bütünüdür.
Hakkın geç kullanılması dürüstlük kuralına aykırı mıdır?
Hukukun kötüye kullanılması yasağı, dürüstlük ilkelerine aykırı davranışların bir yaptırımı olarak yasada yer almaktadır.
Doğruluk ile dürüstlük arasındaki fark nedir?
Dürüst bir insanın hem fiziksel hem de ruhsal olarak iyi olduğunu unutmayalım. “Akıllı, eğitimli veya zengin olmak zorunda değiliz, ancak dürüst olmalıyız.” Dürüstlük içsel bir doğruluktur. Dürüst olmak, egoizmden kurtulmak ve gerçek huzuru bulmak anlamına gelir. Dürüst ve içten davranmak ve bu durumu sürdürmek çoğu zaman zordur.