İçeriğe geç

384 Madde Nedir

348 madde nedir?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 348. maddesinde: “İtiraz kendisine tebliğ edilen taraf, itiraz hakkı bulunmasa veya itiraz süresi geçmiş olsa bile cevap dilekçesi vererek itiraz edebilir.” “İtiraz eden taraf, iki hafta içinde cevap verebilir.” Hükümler fiyata dahildir.

383 madde nedir?

HMK Madde 383 Gerekçe: Özel kanun hükümlerine göre başka bir mahkemeye veya mercie devredilmiş veya devredilecek olan uyuşmazlıksız hukuk işlerinin yetkili mahkeme veya merciler tarafından görülmesi mümkündür.

398 madde nedir?

Madde Metni (1) İhtiyati tedbir kararının uygulanmasına ilişkin emre uymayan veya ihtiyati tedbiri ihlal eden kişi, ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren altı ay içinde itiraz ettiği takdirde altı aya kadar disiplin cezası ile cezalandırılır.

385 madde nedir?

(1) Uyuşmazlıksız yargı davalarında, niteliğine uygun olduğu ölçüde olağan yargılama usulü uygulanır. (2) Uyuşmazlıksız yargı davalarında, aksi kararlaştırılmadıkça resen soruşturma ilkesi uygulanır.

TMK 348 maddesi nedir?

TMK Md.348 f.1 b.

386 madde nedir?

Madde 386 – Tüketim kredisi sözleşmesi, kredi verenin ödünç alana bir miktar para veya tüketim malı vermeği, ödünç alanın da aynı nitelik ve miktardaki şeyi geri vermeyi üstlendiği bir sözleşmedir.

HMK 248 madde nedir?

(1) Aşağıdaki kişiler tanıklık etmekten kaçınabilirler: (a) Taraflardan birinin nişanlısı. (b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa bile. (c) Eşinin soyundan gelenler veya onların soyundan gelenler.

389 madde nedir?

İhtiyati tedbir, davanın açılması ile hüküm arasındaki sürede elde edilebilecek sonucu korumak amacıyla geçici bir koruma sağlayan bir düzenlemedir.

388 madde nedir?

Madde 388 – Tüketici kredisi sözleşmesinde faiz oranı belirlenmemişse, kredinin açıldığı tarihte ve yerde o kredi türüne uygulanan faiz oranı esas alınır. Sözleşmede aksi kararlaştırılmadıkça belirlenen faiz yıllık olarak ödenir. Faizin ana paraya eklenerek yeniden faiz hesaplanması kararlaştırılamaz.

382 madde nedir?

(1) İhtilafsız yargı yetkisi, mahkemelerin yargı yetkisine giren konulara aşağıdaki üç ölçütten bir veya daha fazlasına göre hukuku uygulaması anlamına gelir: (a) ilgili taraflar arasında uyuşmazlık bulunmayan durumlar; (b) ilgili tarafların ileri sürülebilecek hiçbir hakkının bulunmadığı durumlar.

419 madde nedir?

Madde 419 – Vesayet makamı, gecikmeksizin bir veli tayin etmekle yükümlüdür. Gerektiğinde henüz ergin olmayan kişilerin katılımının kısıtlanmasına karar verilebilir. Ancak katılımın kısıtlanması kararı, ancak çocuk ergin olduktan sonra sonuç doğurur. Küçük ergin çocuklar kural olarak vesayet altına alınmaz, vesayet altında bırakılır.

397 kanunu nedir?

HMK 397/2. Maddeye göre; İhtiyati tedbirin etkisi, aksi kararlaştırılmadıkça kesin karar kesinleşinceye kadar devam eder. Somut olayda iflasın ertelenmesi talebinin reddine ilişkin karar henüz kesinleşmediğinden, ihtiyati tedbirin varlığını sürdürmesi anlaşılamaz.

353 madde nedir?

Madde 353 – Evlilik sona erdikten sonra velayet kendisinde kalan eş, çocuğun malvarlığının dökümünü hâkime vermek ve malvarlığındaki önemli değişiklikleri veya yapılan yatırımları bildirmekle yükümlüdür.

378 madde nedir?

(1) Düzeltme talebini içeren başvuru, kararı veren mahkemece incelenir. (2) Mahkeme, dayanılan sebebin niteliğine göre, düzeltme talebinde bulunan kişiden, diğer tarafın uğradığı zarar ve ziyanı karşılamak üzere uygun bir teminat göstermesini isteyebilir.

355 madde nedir?

Alt kiraya verme yasağı Madde 355 – Kiralayan, zorunluluk sebebiyle kiralananı boşalttırırsa, haklı bir sebep olmadıkça, üç yıl geçmedikçe kiralananı başkasına kiraya veremez.

Istinafa cevap verilmezse ne olur?

Şikâyete cevaben 15 gün içinde cevap dilekçesi verilmezse, diğer tarafın yaptığı itiraz kabul edilmiş sayılır. Ancak, istinaf dilekçeleri davadaki hükmün infazını engellemez.

354 madde nedir?

Madde 354 – Kira sözleşmesinin dava yoluyla sona erdirilmesine ilişkin hükümler, kiracı aleyhine değiştirilemez.

Istinaf başvurusu reddedilirse ne olur?

Bu başvurunun İstinaf Mahkemesi tarafından reddedilmesi halinde, bu ret kararına karşı bir hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir. Bu durumda dosya, İstinaf Mahkemesinin ilgili dairesine gönderilir.

Katılma yoluyla istinaf kaç gün?

Temyiz başvurusunda bulunma süresi, esas temyizin tebliğ tarihinden itibaren iki haftadır. Bu şekilde temyiz başvurusunda bulunmak isteyen taraf, temyize cevabını ve gerekçeli temyiz talebini iki hafta içinde hazırlayıp yetkili mahkemeye sunmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort bonus veren siteler
Sitemap